Номер роботи - M 36
Автори:
Повышение качества и безопасности яблочного сока для детского и диетического питания
Матко С.В.
Improving quality and safety of apple juice for children and diet nutrition
Matko S. V.
Автор: Матко С.В.
Представлена Національним університетом харчових технологій (МОН України).
Кількість публікацій: 15 наукових праць, в т.ч. 7 статей, 8 тез доповідей, 4 патенти України.
Сьогодні у консервній галузі для очищення соку використовують ферментні препарати, діоксид кремнію, танін, що є небажаними для виробництва соків для дитячого і дієтичного харчування. Автором роботи запропоновано удосконалити технологію виробництва яблучного соку шляхом його адсорбційного очищення від важких металів і мікроорганізмів. Адсорбент (палигорськіт) є екологічно чистим, дешевим і ефективним.
Дослідження показали його високу адсорбційну спроможність до важких металів, а саме: вміст в очищених розчинах міді зменшується в 1,5 рази, свинцю та цинку – в 1,7, кадмію – в 2,7, ртуті – в 4,75. Вміст бактерій і грибів знижується в очищеному соку в 2 - 4 рази, що говорить про асептичні властивості адсорбента. Підібрано оптимальні технологічні параметри очищення яблучного соку.
Пояснено механізм адсорбційних процесів, що розширило теоретичні уявлення про масообмінні процеси на межі поділу фаз «тверде тіло – рідина» і використано для вирішення задач оптимізації досліджуваних процесів. Паралельно із адсорбцією важких металів і шкідливих мікроорганізмів палигорськіт поглинає частину пектинових речовин, колоїдів, підвищуючи прозорість яблучного соку, що покращує товарний вид продукту, дає можливість використовувати його для подальшого концентрування.
Розроблену і запатентовану технологічну схему очищення яблучного соку палигорськітом впроваджено на Овруцькому заводі продтоварів (економічна ефективність впровадження схеми складає 4,7 тис.грн/рік).